Elävä Keskiaika ry:n toimintakertomus 2023

Elävä Keskiaika ry:n toiminta on aktiivista, energistä ja hyväntuulista, useassa kaupungissa.

-> Erilaisista tapahtumatyypeistämme voit lukea lisää Tapahtumat-sivultamme.


Pukutapahtumissamme oli upea tunnelma

Pukutapahtumia järjestettiin vuonna 2023 kaksi; Walon juhla keväällä ja Majatalo syksyllä. Tunnelmalliset juhlat omalle jäsenistölle ovat yhdistyksemme kulmakivi ja kummatkin juhlat saivat kävijöiltä erittäin hyvää palautetta. Kehuja tuli erityisesti tunnelmasta, ruuasta, iloisesta yhdessäolosta sekä oivallisen hienoista järjestelyistä.

Pyhäinpäivän Majatalo Pyrstö & Tähti loisti erityisesti upealla ohjelmallaan, hauskoilla narreilla ja poikkeuksellisen hienolla, ihan meitä varten tehdyllä lautapelillä.


Alueellisissa tapaamisissamme kävi paljon väkeä

Aluetapaamisia on vuoden 2023 aikana järjestetty eri alueilla (mm. pääkaupunkiseutu, Turku ja Häme) sekä pelkän kahvittelun että käsitöiden teon merkeissä. Näissä onkin käynyt upean paljon sekä ihan uusia että pidempään mukana olleita harrastajia.

Tapaamisissamme juomme kahvia ja teetä sekä juttelemme vapaamuotoisesti keskiajasta, nykyajasta, harrastamisesta, varusteista tai mistä tahansa muusta mukavasta. Tapaamiset ovat avoimia ihan kaikille keskiajasta kiinnostuneille. Ei tarvitse olla jäsen eikä tarvitse tietää mitään, pelkkä kiinnostus riittää. Me oikein mielellämme neuvomme alkuun harrastuksessa.

Lisäksi olemme tehneet yhteisretkiä mm. Glimsin talomuseoon ja Bembölen kahvitupaan Espoossa. Glims on vanha maatila Karvasmäen kylässä, joka on toiminut noin 500-vuotisen historiansa aikana myös kestikievarina. Bembölen Kahvitupa on hyvin säilynyt, Espoon vanhimpiin kuuluva maatilan päärakennus. Bell oli 1600-luvun yksi Bembölen suuren kylän kymmenestä kantatilasta ja se on viimeinen kantatila alkuperäisellä paikallaan. Nykyisen päärakennuksen suuri tupa ja kamari eli nykyinen keittiö sekä eteinen on rakennettu 1700-luvulla.

-> Ota yhteyttä alueyhteyshenkilöösi ja tule mukaan!


Kävimme myös markkinoilla ja yleisötapahtumissa

29.6.-2.7.2023 Keskiajan Turussa hyörinää riitti pisteellämme, kun esittelimme keskiajan ruokakulttuuria sekä taitoja tuohitöistä nahkatöihin ja peleistä kehräämiseen. Markkinoiden jälkeen pidettiin perinteiset syömingit viikinkiravintola Haraldissa.

-> Paljon lisää kuvia useassa eri julkaisussa Facebook-sivuillamme ja Instagramissamme.


12.8.2023 Helsingan keskiaikapäivässä pelautimme muutamia keskiaikaisia pelejä, teimme käsitöitä sekä esittelimme keskiaikaharrastamiseen liittyviä vaatteita, aseita, panssareita ja muita varusteita. Työnäytöksenä oli mm. lautanauhan tekoa. Mukanamme oli englantilaisia elävöittäjiä, jotka kertoivat mm. Battle of Hastingsin elävöitystaisteluista. Helteinen päivä oli todella ihana! Teltallamme kävi valtava määrä ihmisiä, joiden kanssa oli todella mukavat keskustelut.

-> Lisää kuvia tästä tapahtumasta Facebook-sivuillamme.


2.-3.9.2023 Pukkisaaren muinaismarkkinoilla esittelimme yhdistystämme, aikakauden käsitöitä, muotia ja muuta myöhäisrautakauden elävöitykseen liittyvää. Veimme näytille myös viikinkitelttamme, joka aukeaa katokseksi. Teltallamme oli esitteillä mm. lautanauhaa ja neulakinnasta sekä niiden tekoa ja kävimmekin monia mukavia keskusteluja. Yksi markkinoiden kohokohdista oli muinaissuomalaisen uiskon, Sotkan, saapuminen Pukkisaareen. Lauantain kaatosade oli melkoinen kokemus ja sunnuntain kaunis ilma helli meitä. Mukulatkin viihtyivät erinomaisesti sateesta ja märistä varusteista huolimatta.

-> Lisää kuvia tästä tapahtumasta Facebook-sivuillamme ja Instagram-sivullamme.


14.-17.9.2023 olimme Esihistoria Esille -päivillä Turun Kuralan Kylämäen museolla, esitellen muinaisia käsityötekniikoita ja historianelävöityspukuja. Tapahtuman teemana on ihmisen ja eläinten suhde ja Elävän Keskiajan pisteellä se näkyi villana ja nahkana käsityömateriaaleissa. Tapahtumassa oli myös mielenkiintoisia luentoja!

-> Lisää kuvia tästä tapahtumasta Facebook-sivullamme ja Instagram-sivullamme.


19.8.2023 oli Paimion Harrastemessut ja Kahden Sillan Soudut Paimion Jokipuistossa. Yhdistykset esittelivät tapahtumassa toimintaansa teatterista ratsastukseen. Elävä Keskiaika ry piti tapahtumassa käsityöpiknikiä, kertoi käsitöistä ja harrastamisesta. Paikalla mm. kehrättiin villalankaa sekä kerrottiin, kuinka keskiaikaa tuodaan monipuolisesti eläväksi. 

Lisäksi jäsenistöämme on käynyt esittelemässä yhdistystä myös muissa pienemmissä tapahtumissa.


Turun linnaelävöitys oli aktiivista

Olemme elävöittäneet Turun Linnan keskiaikaisia huoneita joka kuun viimeisenä lauantaina, esitellen erilaisia keskiaikaisia kädentaitoja ja pelauttaen pelejä. Linnassa on nähty mm. keskiaikaista ruokakulttuuria, seinävaatteen kirjontaa, nyörin tekoa, kalligrafiaa, nahkatöitä ja kehräämistä.

-> Paljon lisää kuvia vuoden ajalta Facebook-sivuillamme ja Instagramissamme.


13.5.2023 olimme mukana Turun linnan prinsessapäivässä. Yli 700 vuotta vanhassa linnassa pääsi yleisö tutustumaan renessanssiajan elämään Katariina Jagellonican jalanjäljillä. Elävä Keskiaika ry esitteli tapahtumassa myöhäiskeskiaikaista ylhäisöelämää, myös oman yhdistyksemme elävöitysajanjakson (1000-1400) ulkopuolelta. Lisäksi näytillä oli erilaisia keskiaikaisia käsitöitä. Tapahtuma oli sympaattinen ja kiinnostuneita kävijöitä riitti.

-> Lisää kuvia tästä tapahtumasta löydät Facebook-sivuiltamme ja Instagramistamme.


Omalla maa-alueellamme oli tapahtumaa keväästä syksyyn

Vuosi 2023 Lujakalliossa eli omalla maa-alueellamme Hämeen Hattulassa on sisältänyt muun muassa suunnittelukokouksen, kahdeksat talkoot sekä upean ja pitkän keskiaikaleirin, jossa muinailimme jousiammunnan ja muun keskiaikaisen leirimenon lisäksi mm. oluen mäskäyksen, kasvivärjäyksen, kehräyksen sekä puutöiden ja mehiläisvahaliinojen teon merkeissä! 

Rakennusprojektit edistyivät kevättalvella puidenkaadolla ja sittemmin niiden siirtämisellä kuorittavaksi. Ensimmäiset moduulit uutta hirsiaitaamme valmistuivat. Vanhan sadekatoksen katto korjattiin ansiokkaasti. Jatkoimme myös yrttitarhaa. Polttopuitakin pilkottiin. Ja vietettiin ihanaa aikaa ystävien kesken, talkoissa tarjotun makoisan ruuan äärellä.

-> Lisää kuvia Lujakalliosta: Lujakallio sekä Lujakallion kartta ja kapasiteetti.
-> Paljon lisää kuvia vuoden ajalta myös Facebook-sivuillamme ja Instagramissamme.


Retki Wisbyn keskiaikaviikoille, Gotlantiin

Elävä Keskiaika ry:stä vieraili tänä vuonna muutaman hengen delegaatio Visbyn / Wisbyn keskiaikaviikolla Gotlannissa, Ruotsissa. Tapahtuma on järjestetty vuosittain jo 40 vuoden ajan ja on yksi Pohjoismaiden suurimmista keskiaikamarkkinoista.

Tapahtuma houkuttelee kahdeksan päivän aikana yli 100 000 kävijää aina turisteista historianelävöittäjiin ja merirosvoista roolipeliharrastajiin. Väkeä saapuu ympäri maailman kokemaan vanhan hansakaupungin maagisen vetovoiman. Tarjolla oli luentoja, työpajoja, tulinäytöksiä, konsertteja ja tietysti keskiaikaisia ravintoloita – turnajaisia unohtamatta.

Viikon ehdoton kohokohta oli kuitenkin asuminen Medeltidsveckanin ja paikallisen SCA:n paikallisosaston Styringheimin järjestämällä telttaleirillä. 

-> Lisää kuvia tästä tapahtumasta löydät Facebook-sivuillamme ja Instagramistamme.


Teimme harrastustamme tutuksi antamalla haastatteluja

Kesäkuussa harrastajamme antoi Keskiajan Turku -tapahtumaan liittyen haastattelun Paimio-Sauvo-Kaarinan alueen Kunnallislehteen kertoen, kuinka innostui keskiajasta, mikä harrastuksessa viehättää ja mitä markkinoilla ja tapahtumissa teemme.

-> Lue lisää artikkelista FB-sivuillamme: Turku siirtyy taas keskiaikaan


Elokuussa Kunnallislehti kirjoitti Paimion Harrastemessuista ja julkaisi yhdistyksestämme juttua hienon kuvan kera. Harrastajamme olivat pukeutuneet kuvassa upeisiin keskiaikavaatteisiinsa.


Syyskuussa kävimme Espoon Glimsin talomuseolla kuvattavana Maaseudun tulevaisuus -lehden artikkeliin, joka käsittelee historian elävöittämistä harrastuksena. Kuvissa esittelimme vähän sitäkin, että seurassamme voi harrastaa eri aikakausia Euroopan ja Arabian alueelta, vuodesta 1000 vuoteen 1400. Vietimme samalla yhdessä mukavaa aikaa kahvitellen.

-> Lue lisää artikkelista fb-sivuillamme: Ruoka ja vaatteet auttavat ymmärtämään mennyttä
+ katso myös omia kuviamme tapahtumasta Facebook-sivultamme.


Elävä Keskiaika ry:ssä on aktiivinen hallitus ja tiedotus

Elävä Keskiaika ry:n hallitus on kokoontunut toimintavuonna yhteensä 9 kertaa. Olemme pyrkineet olemaan aktiivisia ja tehokkaita, pitäen kokoukset säännöllisinä ja kohtuullisen pituisina. Hallituksessa onkin oikein hyvä ja selkeä tekemisen meininki. Tiedotus yhdistyksessämme on aktiivista.

Sähköpostilistan lisäksi meillä on käytössä mm.
• Kotisivut, jolla juurikin olet
• Julkinen Facebook-sivu: facebook.com/elavakeskiaika
• Julkinen Instagram-sivu: instagram.com/elavakeskiaika/
• Julkinen Pinterest: fi.pinterest.com/ekeskiaika/
• Yleinen Facebookissa oleva keskusteluryhmä, jonne ovat tervetulleita ihan kaikki keskiajasta kiinnostuneet: facebook.com/groups/keskiaika
• Lisäksi meillä on oma facebook-ryhmä jäseniksi liittyneille
sekä oma facebook-ryhmä Lujakallion suunnitteluporukalle.

Seuran tiedotuksen saa kiinni osoitteesta tiedotus@keskiaika.org


Suunnittelemme jo 25. juhlavuottamme

Vuonna 2024 on Elävä Keskiaika ry:n 25. toimintavuosi, sillä perustava kokous pidettiin 23.1.1999. Ylläoleva kuva on ensimmäisestä pukutapahtumastamme Nuuksiosta.

Suunnittelemme jo innolla juhlavuoden ohjelmaa. Heti tammikuussa starttaavat käsityöpäivät ainakin kahdessa kaupungissa. Lisäksi suunnitelmissa on useilla markkinoilla vierailuja, Lujakallion suunnittelukokous, puuhaviikonloppuja ja leiriä. Huikean hauskaa!

-> Katso pippurisen joulun toivotuksemme Facebookista tai Instagramistamme.
-> Seuraa tapahtumakalenteriamme sekä some-kanaviamme ja tule sinäkin mukaan!

Tämän sivun kuvat: P.Mustonen, K. Hiltunen, J. Hiltunen, S. Kaksonen, H. Lehmusto, H. Hamunen ja J. Lindgren. Kuvat ovat pääosin vuodelta 2023 mutta presentaation selkeydeksi ja eri toimintoja parhaiten esiintuodakseen mukana on muutama kappale yli vuosi sitten otettua kuvaa.