Tapahtumat

Yhdistyksessämme on monenlaista toimintaa. Tapahtumiimme ovat tervetulleita kaikenikäiset ja meillä on harrastuspiirissämme myös paljon lapsia. Tervetuloa mukaan!


• Kaikki tapahtumamme löydät tapahtumakalenteristamme.
• Lue lisää Lujakalliosta eli maa-alueestamme.


Kylätapaamiset

Monilla alueilla on tapaamisia. Niissä juomme arkivaatetuksessamme kahvia ja teetä sekä juttelemme vapaamuotoisesti keskiajasta, nykyajasta, harrastamisesta, varusteista tai mistä tahansa muusta mukavasta. Tapaamiset ovat avoimia ihan kaikille keskiajasta kiinnostuneille. Ei tarvitse olla jäsen eikä tarvitse tietää mitään, pelkkä kiinnostus riittää. Me oikein mielellämme neuvomme alkuun harrastuksessa.

Viikkotapaamiset ovat yleensä maksuttomia.


Koulutustapahtumat

Yhdistyksen koulutustapahtumissa jaetaan tietoja ja taitoja. Koulutustapahtumat voivat olla esimerkiksi yhden illan tai koko viikonlopun mittaisia. Tapahtumasta riippuen pukeudumme joko nykyaikaisesti tai ”puolikeskiaikaisesti”. Aihepiireinä voivat olla vaikkapa päähineet, materiaalit, työtavat tai keskiaikaiset tanssit. Koulutustapahtumien ohjelma on monipuolista ja vaihtelevaa. Seuran koulutuksissa saatetaan käyttää modernia esitystekniikkaa.

Koulutukset suuntaamme jäsenistöllemme ja uusille harrastajille ja senkin vuoksi pyrimme pitämään ne mahdollisimman edullisina.


Rakenteluviikonloput

Elävä Keskiaika ry:n omistama 3,3 Ha kokoinen maa-alue, Lujakallio on Hämeen Hattulassa. Rakennamme itsellemme keskiaikaleirikelpoista paikkaa.

Talkoopäivissä osa puuhastelee rakentaen, nikkaroiden ja tervaten, osa saattaa kerätä risuja, jotkut paistelevat makkaraa hyvällä mielellä, lapsukaiset riehuvat pitkin pihaa. Puuhapäivät ovat kaikille avoimia eikä sinne osallistuakseen tarvitse osata mitään, jokainen on tervetullut millä tahansa pohjakokemuksella. Myös ihan vaan juttuseurakin kelpaa!

Kaikkiin Lujakallion tapahtumiin voivat osallistua kaikki historianelävöittämisestä kiinnostuneet. Ei tarvitse olla seuramme jäsen. Pukeudumme talkoisiin yleensä nykyaikaisesti.

Talkooviikonloput ovat maksuttomia.


Pukutapahtumat ja keskiaikaleirit

Pukutapahtumissa ja leireillä pukeudutaan keskiaikaisesti, syödään ja juodaan aikakautisia ruokia ja juomia aikakautiseen tapaan sekä vietetään aikaa keskiaikaan sopivilla tavoilla – muun muassa tehden käsitöitä, pelaten, musisoiden ja laulaen, tanssien, harjoitellen asetaitoja – tai vain nauttien tunnelmasta, josta nykyaikaisuudet loistavat poissaolollaan. Näissä tapahtumissa jokaisella on omat vaatteet, varusteet ja teltat – joko itse tehdyt tai lainatut.

Osa pukutapahtumista on vuodenkiertoon liittyviä. Näitä ovat kevään Walon juhla ja syksyn Tulijuhla. Nämä ovat hovijuhlia eli niissä järjestetään lyhyt Louhenkajon valtakunnan hallitsijaparin hovi, jossa käsitellään Lohencajon kuningaskuntaan liittyviä asioita. Vaikka aatelisto saattaakin pröystäillä hovijuhlissa, ovat sinne kuitenkin tervetulleita kaikenlaiset kansalaiset, kaikilla sosiaalisilla statuksilla, myös arkipellavissaan.

Näiden lisäksi meillä on muita suurempia ja pienempiä juhlia, jotka saattavat olla myös erilaisilla hauskoilla teemoilla. Teematapahtumat voivat liittyä nimensä mukaisesti eri teemoihin, kuten vaikkapa johonkin tiettyyn maahan, toimintaan tai vaikkapa tunnettuun juhlapyhään. Näissä ei useimmiten ole mukana hovipokkurointia.

Jokainen seuran jäsen luo itselleen aikakautisen persoonan, jolla on nimi ja elämäntarina. Tämä persoona osallistuu seuran pukujuhliin ja keskiaikaleireille. Näissä tilaisuuksissa pyrimme luomaan niin keskiaikaisen tunnelman kuin mahdollista niin esineiden, vaatetuksen kuin puheenaiheidenkin osalta.

Kaikkien näkyvillä olevien esineiden tulisi olla tyyliltään, ulkonäöltään ja materiaaleiltaan keskiaikaan sopivia. Vaateparressa olisi hyvä kiinnittää huomioita vaatteiden aikakautisuuteen kokonaisuutena niin ajallisesti kuin maantieteellisestikin.

Juhlapaikka pyritään naamioimaan mahdollisimman hyvin niin, että epäaikakautisia esineitä ei ole näkyvillä. Tämän toteutuksessa on kuitenkin otettava huomioon, että esimerkiksi sammuttimet, ensiaputarvikkeet ja muut turvallisuuteen liittyvät asiat, joiden täytyy edelleen olla helposti löydettävissä ja käytettävissä. Turvallisuussyistä voidaan aikakautisuusvaatimuksista poiketa muutenkin aina, esimerkiksi niin, että käytämme yövaloina led-kynttilöitä elävän tulen sijaan.

Telttaleireillä usein lisää intoa harrastukseen tuovat teltassa majoittumisen lisäksi mm. ulkotulella kokkaaminen, kasvivärjäys ja erilaiset kokeellisen arkeologian osa-alueet.

Pukutapahtumat ja telttaleirit pyrimme pitämään mahdollisimman edullisina.


Markkinat

Osa jäsenistöstämme osallistuu erilaisille historiallisille markkinoille ja osaan markkinoista varaamme myös esittelypöydän, jossa esittelemme yhdistystämme, aikakauden käsitöitä, muotia ja muuta elävöitykseen liittyvää. Emme ole voittoa tavoitteleva yritys, vaan harrastusyhdistys, joten markkinoilla päätavoitteemme on harrastuksemme esittely esim. tuomalla upeita pukuja, käsitöitä, ruokailuvälineitä ja aseita näytille.


Muu toiminta

Seuramme saattaa järjestää myös erilaisia museokäyntejä, vaelluksia, linnaelävöityksiä, kokkailuja, käsityöpäiviä tai muuta mukavaa yhteistoimintaa.

Lisäksi jos jollakin taidolla on useita aktiivisia harrastajia, he voivat muodostaa killan. Killan tarkoituksena on koota samasta asiasta kiinnostuneita harrastajia ja jakaa ja edistää osaamista.

Nähdään tapahtumissamme, joihin voit tutustua tapahtumakalenterissamme!