• Lue lisää Lujakalliosta eli seuramme maa-alueesta.
3,3 hehtaarin maa-alueemme sijaitsee Hattulan kunnassa Hämeessä. Aluetta on rakennettu talkoovoimin vuodesta 2001 lähtien. Alue on yhdistyksemme omistuksessa ja velaton. Alue on yksityisalue ja se ei ole yleisönähtävyys, sen vuoksi se onkin syrjässä.
RAKENNUSTAVAT: Pyrimme oppimaan keskiaikaisista rakennustekniikoista ja soveltamaan oppia tulevissa rakennusprojekteissa samalla kuitenkin huolehtien siitä, että alueella on hyvät ja toimivat perusfasiliteetit koko perheen leireilyyn. Arkeologien tietoja käytämme hyväksi, mutta emme ole rakentamassa historiallisesti pilkuntarkkaa kylää. Pyrimme siis riittävän keskiaikaisiin puitteisiin leireilemistä varten. Tutkimme aikakauden rakentamista ja pyrimme mahdollisimman oikeisiin materiaaleihin (mm. terva, puu, hirsi) mutta olemme joustaneet mm. siinä että olemme käyttäneet normaaleja nauloja.
Vuoden kiertomme alkaa yleensä helmi-maaliskuussa, jolloin kaadamme puita omasta metsästä. Kevään aikana karsimme ne, kuljetamme ne keskusalueelle, nostamme kuivamaan ja kuorimme. Hirsiä olemme halkaisseet myös aikakautisin menetelmin, kiiloilla. Suurissa pöydissä olemme käyttäneet hirsilovetuksia ja puutappeja. Monissa rakennuksissa ja aidoissa olemme käyttäneet oksapunontatekniikkaa, joka on tunnettu jo kivikaudella ja joka oli keskiajallakin suosittu tekniikka.
Keväällä pidämme myös suunnittelukokouksen, jossa mietimme yhdessä tulevan kauden rakennusprojekteja. Tavoitteena on se, että alueen rakennuksiin pääsee vaikuttamaan ja Lujakalliossa pääsee jokainen toteuttamaan itseään.
PORTTI: Alueellemme tullessa on portti, jossa on kyltit yksityisalueesta.
ROSKAHUOLTO: Lujakallion komposti ja jäteastia sijaitsevat puukatoksen seinustalla, aidan nykyaikaisella puolella eli parkkipaikan puolella. Suosittelemme, että kaikki poltettavaksi soveltuvat kuivaroskat poltetaan ja pullot kerätään joko omaan kassiin tai niille erikseen osoitettuun paikkaan. Yleinen roskahuolto on hyvin lähellä, Lahnalahdentien varrella.
AITA: Aita jakaa alueen keskiaikaiseen ja nykyaikaiseen puoleen. Autot jäävät hyvin piiloon nykyaikaiselle puolelle. Vanha aitamme oli 40 m pitkä, 2,5 m korkea ja sen A-mallinen Standtun-malli oli otettu Gotlannista. Olemme kuitenkin uusimassa nyt aitaa jämerämmäksi.
Rakennamme uutta pystymallista aitaa moduuleittain ja osa moduuleista tulee tulevaisuudessa toimimaan myös uusina sadekatoksina. Hirret ja rangat otamme omasta metsästä.
POLTTOPUUKATOS: Sadekatoksen vieressä on polttopuukatos. Puukatos uusittiin täysin vuonna 2015 ja tehtiin pääosin Lujakallion omista puista. Etu- ja takaseinissä käytettiin oksapunontatekniikkaa. Katoksen oikeanpuoleiselle sivulle lisättiin vuonna 2022 katettua laskutilaa, joka toimii mm. korien säilytyspaikkana ja ruuanpilkkomispaikkana.
SADEKATOS / KEITTOKATOS / GRILLIKATOS: 4 x 4 metrin kokoisessa sadekatoksessa on muurattu tulisija ruuanlaittoa varten. Seinää reunustavat penkit ovat kiinteät ja katoksessa on myös muutama pöytä. Sadekatos on suosituin oleskelupaikkamme Lujakalliossa. Siellä keitetään talkookahveet, tehdään useimmiten ruuat ja vietetään aikaa myös keskiaikaleireillä.
TELTTAKATOSRUNKO: Sadekatoksen edessä on runko, jonka päälle voi laittaa telttakankaan ja tehdä siten siihen lisäkatoksen. Katoksen alla ovat itse tekemämme, pitkät pöydät penkkeineen. Tällä mukavalla alueella onkin ihana kesäkuumalla istua telttakankaan varjossa!
TULISIJAT: Sadekatoksessa on muurattu ruuanlaittopaikka. Katoksen edessä on lisäksi luonnonkivillä ympäröity nuotiopaikka.
Iso keskustulisija on luonnonkivistä muurattu, maalla täytetty tulisija, joka soveltuu ruuanlaittoon ja värjäämiseen. Sen malli on Gotlannin viikinkikylästä.
Pyöreä tulisija ladottiin hieman keskustulisijaa ylemmäs loivaan rinteeseen, joten se pysyy huonollakin säällä kuivalla maalla.
KAIVOKATOS: 105 metriä syvästä porakaivostamme tulee noin 4°C raikasta vettä. Kaivon pumppu vaihdettiin paremman nostokapasiteetin omaavaan keväällä 2014. Veden laatu testatiin kevättalvella 2023. Näytteen edustama vesi täyttää talousveden laatuvaatimukset ja laatusuositukset. Näin ollen voimme vapain mielin nauttia Lujakallion puhtaasta vedestä sekä sisäisesti että ulkoisesti!
Katos suojaamaan pumppua valmistui keväällä 2018. Rakennusmateriaalina seiniin käytettiin ainoastaan Lujakallion omaa puuta. Etu- ja takaseinissä käytettiin oksapunontatekniikkaa. Katoksessa on metalliämpäreitä, jotka ovat kaikkien käytössä, puhtaalle vedelle.
VARTIOTORNI: Vuonna 2018 valmistui vahtitorni rinteeseen. Rakennusmateriaalina on käytetty tontin omia puita ja runkona aikoinaan vesisäiliölle rakennettua telinettä. Tornista on hyvät näköalat koko kentän yli.
JOUSIAMMUNTA: Alueella voi harrastaa jousiammuntaa monessa paikassa, kunhan tekee sen turvallisesti. Erillinen jousiammuntarata on raivattu vahtitornin taakse, mäenharjanteen taakse.
KOTA: Lujakallion omista puista rakennetussa kodassa on pieni tulisijan paikka ja se tarjoaa mukavasti suojaa auringolta. Kodan rakennustyöt aloitettiin vuonna 2020.
PESUPAIKKA: Pesupaikalla on tiskauspuolen lisäksi kaksi verhoilla eristettävää pesukoppia. Vettä saa kannettua ämpärillä kaivolta. Lämmintä vettä saa padasta, joka on sen verran iso, että lämmintä vettä piisaa aika mukavasti. Tiskatessa voi katsella ikkuna-aukosta aukealle päin ja ihastella aluettamme. Pesukatos uusittiin vuonna 2014. Etu- ja sivuseinän punotut puut ovat Lujakallion omia puita.
HUUSSIT ELI PUUCEET: Naisten huussi on rakennettu vuonna 2001. Katon rajassa on hyllyt värjäyskattiloille, joita saa käyttää. Miesten vessa on vuoden 2002 ja 2003 aikana rakennettu, vuonna 2004 viimeistelty. Välikaton päällä, yläkolmiossa on säilytystilaa.
Kummankin puuceen sisäosa on 2 x 2 metriä lattiapinta-alaltaan. Huusseissa on tilaa kahden kerrallaan käydä asioillaan. (Tilaa on myös käyttää lapsen pottaa jos tuot sellaisen mukanasi.) Kummankin huussin toiseen istuinpaikkaan asennettiin keväällä 2022 Biolanin kompostoiva käymälä käyttömukavuuden parantamiseksi.
TYÖKALUVAJA: Kentän laidalla, kaartin rakennuksen vieressä on pieni vaja, jossa säilytetään rakentamiseen ja ylläpitoon tarvittavia työkaluja ja tarvikkeita, kuten kirveitä, lapioita, haravoita, kottikärryä ja tervapellaa. Varastorakennus ei ole keskiaikainen.
KAARTIN TUPA: Vuonna 2006 pääsimme aloittamaan ensimmäistä nukkumiskelpoista rakennustamme. Malli on Gotlannin viikinkikylästä. Tupa valmistui vuonna 2009. Kaksikerroksiseen Kaartin tupaan mahtuu majoittautumaan 8-10 henkilöä. Tuvassa on lainattavaksi erilaisia astioita sekä muutamia erilaisia nuotiokahvipannuja ja valurautaisia ruuanvalmistuspatoja ja -pannuja.
KASVIMAA JA YRTTITARHA: Yrttitarha on luonnonkivillä reunustettu. Yrttitarhaa pyritään kehittämään jatkuvasti, tällä hetkellä siellä kasvaa humalaa, minttua, ruohosipulia, mäkimeiramia, piparjuurta, lipstikkaa ja ajuruohoa. Polun toisella puolella on väri- ja lääkekasvien kasvimaa, jossa kasvaa värimorsinkoa, värisauramoa, rohtoraunioyrttiä ja suopayrttiä. Yrttitarhan vieressä kasvaa ruusuja, villivadelmaa ja luonnon kylvämiä herukkapensaita. Kasvi-istutukset perustuvat tietoon siitä, mitä kasveja keskiajalla on Euroopassa kasvatettu.
TELTTAPAIKAT: Telttailla voi joko metsän puolella tai keskusalueella.
Keskusalueen pohja on soraa eli siihen eivät uppoa puuvaarnat. Sora-alueella ovatkin parhaimmillaan viikinkiteltat. Paviljonkitelttailua varten olisi hyvä varata kunnon isoja metallivaarnoja teltan pystyyn laittamista varten. Vaarnojen tilalla tai päällä voit käyttää alueelta löytyviä kiviä. Metallivaarnojen päihin kannattaa laittaa jonkinlaista suojaa, jottei pimeässä loukkaisi niihin jalkojaan.
Reuna-alueen pohja on maisemoitua sekamaata, jossa kasvaa puita ja muuta kasvillisuutta eli siellä voi käyttää sekä normaaleja vaarnoja että ottaa telttanaruillaan tukea puista. Valtaosa maa-alueestamme onkin tätä metsäistä aluetta!
Mahdollinen moderni telttailu hoidetaan keskiaikaleirien aikana parkkialueen puolella aitaa.
VALAISTUS: Leireillä jokainen itse hoitaa telttansa valaisun lyhdyssä olevin kynttilöin sekä telttansa edustan valaisun ulkotulin, tulikorin avulla tai lyhdyin. Lujakalliossa ei ole sähköä eikä näin ollen sähkövalojakaan.
MUUTA: Lujakallio on upean luonnon keskellä kuin pienessä laaksossa, alempana kuin ympäröivä maasto. Keskusalueen pohjana on tumma sora. Niinpä aurinkoisella ilmalla kentän sora kerää valtavasti lämpöä ja aurinko porottaa armottomasti ilman varjoa, sillä kentän puut ovat vielä kohtuullisen matalia. Reunamilla puolestaan suuremmat puut antavat enemmän varjoa.
Rakennamme uutta sekä huollamme ja päivitämme olemassaolevia rakennuksia. Seuraamme veden laatua testianalyysein.
Rakennuspäivissämme ja keskiaikaleireillämme viihtyvät sekä aikuiset että lapset.
Lujakallio on jäsentemme käytössä aina, vuoden ympäri!
AKTIVITEETTEJA LUJAKALLIOSSA: Lujakalliossa on erinomaiset mahdollisuudet harrastaa kaikkea kasvivärjäyksestä käsitöihin, puutöistä taisteluharjoituksiin ja oluen mäskäyksestä kokeelliseen keramiikanpolttoon.
Ulkotulella ruuanlaitto on hauskaa – puhumattakaan syömisestä!
Lapset keksivät leikkejä ja pelaavat pelejä tammesta backgammoniin, hnefatafliin tai noppapeleihin, hipasta saappaanheittoon ja dominosta kirkonrottaan.
Ympäröivä luonto tarjoaa mainiot retkeilymahdollisuudet ja syksyllä pääsemme nauttimaan sienisadosta.
Vaihtoehtona on myös vain nauttia olostaan ja ottaa rennosti. <3
KAUPAT JA UIMAPAIKAT: Lähin ruokakauppa sijaitsee Iittalan keskustassa n. 10 minuutin ajomatkan päässä. Noin 15-20 minuutin ajomatkan päässä Hämeenlinnan Tiiriössä on valtavan kokoinen Prisma ja Citymarket sekä bensa-asema ja joitakin rakennusliikkeitä.
Lähistöllä on myös muutamia uimapaikkoja.
- Lue lisää Lujakalliosta eli seuramme maa-alueesta – voit myös tutustua sen vuokraamiseen!
- Lue toiminnastamme ja tapahtumistamme ja tutustu tapahtumakalenteriimme.
- Tule mukaan toimintaamme. Talkoisiimme voit osallistua myös ilman pohjakokemusta.
Kuvat: Serafina, Matilda, Lauretta, Roberto, Constancia, Eleanor, Ensilumi, Thorsten ja Birgitta. Keramiikkakuva aktiviteeteissä on Wikimedia Commons creative commons -lisenssillä, käyttäjältä Smirkybec.