Keskiaikatapahtumaan sopivat astiat ja ruokailuvälineet

Polku: Elävä Keskiaika ry – Ohjeita – Astiat ja ruoka – Astiat ja ruokailuvälineet

Keskiaikajuhlissamme vietämme paljon aikaa isossa salissa syöden, juoden ja rupatellen. Iso osa juhlatunnelmaa on ruokailut, joten astioihin kannattaa jonkin verran panostaa. Toki muutamalla kipolla ja kupilla moni pärjää aluksi (tai jopa koko harrastusajan). Perusmallisia saviastioita kannattaa esim. katsella kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksesta. Halutessaan astiastoa voi myöhemmin täydentää tarpeen tai mieltymyksen mukaan.

Perus-ruokailusettiin kuuluu:

  • Veitsi tai puukko sekä pari lusikkaa.
  • Muutamia lautanen tai kulho. Näitä tosiaan kannattaa olla useampi, jos mahdollista, sillä ruokalajeja on kuitenkin useampi.
  • Muutama eri kokoinen muki tai muu juoma-astia erilaisille juomille.
  • Käsien siistimiseksi pellavainen liina. Niitä on hyvä olla mukana muutamia.
  • Kori tai arkku astioiden turvalliseen kuljetukseen.

Lisäksi sinulla voi olla:

  • Yksi- tai kaksipiikkinen ”haarukka”.
  • Kannu tai keskiaikaisehkoja pulloja, joista annostelet juomia mukiisi.
  • Lautasia ja kulhoja voi olla mukana myös omien eväiden, kuten pähkinöiden tai keksien itselleen ”tarjoilua” varten.
  • Mausteita, kuten suolaa tai kuivia yrttejä tarjottavien lisämaustamiseen. Niitä voit hyvin säilyttää tuohirasiassa, muussa korissa tai puurasiassa.
  • Kulho sormien pesuun. Pellavaisen käsiliinan ohella se auttaa pitämään yleisilmeen sivistyneenä.
  • Ruokaroskille oma astia pöytään, eihän juhlissa useinkaan ole koiria, joille voisi luut ja leivänloput heittää.

Astiat voi halutessaan valita keskiaikapersoonansa tyyliin sopiviksi, jotta rahvaan pöydällä ei ole liikaa kalliita astioita tai aateliston ja porvariston kattauksessa liian halpoja astioita. Kaikki tällainen tukee hahmon tarinaa ja luo keskiaikaista tunnelmaa.


Varakkaamman astiasetti keskiaikajuhlassa

Aateliston ja ylemmän porvariston pöydällä on astioita, jotka keskiajalla olivat arvostettuja ja vaikeasti hankittavia – ja siksi kalliita.

Tinaiset lautaset ja kannut sekä tarjoiluastiat ovat pöydässä komea ja arvokas näky jota sietää katsella vuodesta toiseen. (Ajanjaksollamme tällaiset astiat olisi valmistettu esim. lyijystä.)

Puhalletut juomalasit ja pullot ovat upean kauniita ja siksi haluttuja. Ne kuitenkin ovat samalla myös herkkiä kolhuille, joten niitä tulee käsitellä varoen. Ihan perusmallista kaupan kuplapuhallettua lasia keskiaika-astiat eivät kuitenkaan ole, joten niiden suhteen kannattaa noudattaa harkintaa.

Ylläoleva kuva: Keskiaikatapahtumaan sopivia perusastioita, lasia, kannu sekä käsienpesusanko. Tällaisia ”puurokulhoja” saattaa hyvinkin löytyä kirpputoreilta – samoin, kuin kuvan juomamukeja, vaikka näistä pääosa onkin ostettu suoraan keraamikoilta.


Rahvaan astiasetti keskiaikajuhlassa

Rahvaan ja alemman porvariston astiat kuvastavat käytännöllisyyttä ja arkipäivän kauneutta. Puuastiat ovat kestäviä ja pestäviä. Puulusikka on kaikkien oma henkilökohtainen väline, jota ei naapurin suuhun laiteta.

Saviset mukit ja lautaset sekä tarjoiluastiat ovat jämerää savea, eikä käyttöä olisi tarvinnut erityisesti varoa, sillä saviesine olisi halpa korvata uudella.

Saviastioissa suosittelemme pääosin välttämään kuviolasitettuja astioita, jollet ole perehtynyt aikakauden löytöihin. Klassisissa viilikulhoissa kannattaa valita kuviottomat tai yksinkertaiset raidalliset, ei sisältä muuten koristellut.

Ylläoleva kuva: Esimerkkikattauksia rahvaan pöytään. Puu- ja saviastiat ovat monikäyttöisiä.


Ruokailuvälineet keskiaikatapahtumassa

Ruokailuvälineistä tärkeimmät ovat veitsi, lusikka ja sormet. Sormin syönti oli yleisempää kuin nykyään eikä sitä juurikaan pidetty vulgaarina. Lusikka voi olla tinainen, rautainen tai puinen. Veitsi on tärkeä väline kaiken leikkaamiseen ja keskiajan Euroopan ylhäiset miehet myös saattoivat syödä kahdella veitsellä. Muistathan kuitenkin turvallisuuden!

Monet historianharrastajat käyttävät myös yksi- tai kaksipiikkisiä, mutta niiden käytön yleisyys tai hyväksyttävyys vaihteli keskiajalla suuresti, riippuen aikakaudesta ja maasta. Teoriassa suurimmassa osassa Eurooppaa ainakin kaksipiikkisen käyttö oli aika kontroversiaalia. Ajanmukaisempi saattaisi olla yksipiikkinen. Kolmi- tai nelipiikkisiä haarukoita aikakautemme historian elävöittäjät eivät käytä ollenkaan.

Ylläoleva kuva: Esimerkkejä keskiaikatapahtumaan sopivista ruokailuvälineistä: tupellinen veitsi, puukko, puulusikka, takorautainen veitsi, tinalusikoita ja tinainen kaksipiikkinen. Tässä kuvassa oleva puukko ei ole aikakautisimmasta päästä, vaikka keskiaikaharrastukseen soveltuukin, joten sen tilalle voisi harrastaja tietysti valita keskiaikaisemman, suorakahvaisen syömäveitsen.


Astioiden aikakausi

Kun aloitat harrastuksesi, kannattaa sinun hommata mahdollisimman yksinkertaiset ja siten monikäyttöiset savi- tai puuastiat, jotka ovat sillä tavalla suht samalta aikakaudelta, ettei vaikkapa ihan renesanssiajan maalattua majolikalautasta yhdistä viikinkien juomasarveen.

Harrastuksesi edetessä voit halutessasi vaikka kehittää astiastoasi johonkin tiettyyn suuntaan tai jopa hankkia monta astiastoa riippuen siitä, että oletko kulloinkin pukeutunut viikinki- vai keskiaikavaatteisiin.

Ylläoleva kuva: Muinaiskeramiikkaa ja puukulho, jotka sopivat erityisesti myöhäisrautakauden elävöittämiseen.

Ylläoleva kuva: Erinomainen kattaus 1200-luvun lopun – 1300-luvun astioista Englannin, Saksan, Ranskan ja Hollannin alueelta. Suurimmalle osalle löytyy museosta alkuperäiskappale.


Ruuanlaitto

Leireillä laitamme ruuat ulkotulella ja sitä varten kannattaa hommata keskiaikatunnelmaan sopivia rautapatoja, kolmijalkoja jne.

Ylläoleva kuva: Ruokailuväline- ja ruuanlaittotarvikkeita sekä pata tulilla Hämeessä 2024.

Ylläoleva kuva: Leiriruokailua maa-alueellamme Lujakalliossa.


Astioiden pesu

Suurimpaan osaan tapahtumiamme olemme järjestäneet astianpesumahdollisuuden. Tämä voi olla vaikkapa leirikeskuksessa jonkin sopivan lavuaarin ääressä tai maa-alueellamme tiskauspaikalla niin, että siellä on valmiina tiskiainetta ja harja.


Katso myös muut Ohjeet sekä lue erilaisista tapahtumistamme.
Tervetuloa viettämään kanssamme maukasta keskiaikaa!