Keskiaikajuhlan etiketti sekä upeat hovit!

Polku: Elävä Keskiaika ry – Ohjeita – Tunnelma ja puhe keskiaikatapahtumassa

Yhdistyksemme pukutapahtumissa yritämme elävöittää keskiaikaista elämänmenoa. Tämä tarkoittaa sitä, että pyrimme ylläpitämään aikakautisuutta niin vaatteiden, astioiden kuin puheenaiheidenkin osalta.

Kun perjantaina saavut juhlapaikalle, etsi ensimmäisenä juhlan pääjärjestäjä. Hän näyttää sinulle majoitustilasi. Tapahtuman infoissa on kerrottu, koska aikakautisuus alkaa ja koska se päättyy. Sinulla on ennen juhlan aikakautisuuden alkua yleensä hyvin aikaa vaihtaa keskiaikavaatteet päällesi, sijata vuoteesi ja siirtää astiat ja eväät juhlasaliin sekä säätää kännykkä äänettömälle.

Alkuinfossa järjestäjä kertoo käytännön järjestelyistä, joihin kuuluu mm. ensiaputaitoisten esittely, palosammuttimien paikat sekä wc-tilat ja tiskipaikka sekä mahdolliset saunajärjestelyt. Lisäksi käydään läpi tapahtumapaikan osoite, ohjeet hätätilanteessa sekä puhelimen sijainti. Mikäli pääset paikalle vasta aikakautisuuden alettua, yritä hoitaa saapuminen mahdollisimman vähin äänin, vie tavarasi majoitustiloihisi ja vaihda keskiaikavaatteet päälle. 

Joskus juhlasalissa on jaettu ainakin osalle osallistujista istumapaikat. Yleensä huoneen toisessa päädyssä on ns. yläpöytä, joka on varattu hallitsijalle sekä hänen seurueelleen. Yläpöydän läheisimmissä pöydissä istuu yleensä hallitsijan lähimpiä virkailijoita tai muuten korkea-arvoisia aatelisia. Muut pöydät ovat pääsääntöisesti kaikkien käytettävissä ja näihin voit kattaa itsellesi istumapaikan. Eväät viedään pöydiltä yöksi pois ja yleensä järjestäjä pystyy osoittamaan omille eväille kylmäsäilytystilan keittiöstä. 

Kun aikakautisuus julistetaan alkaneeksi, on kaikki epäaikakautinen tavara oltava piilossa. Silloin ei pöydillä saa enää näkyä tölkkejä, säilytysastioita tai kännyköitä. Tällöin myös puheenaiheet vaihtuvat moderneista aiheista keskiaikaisiin asioihin. Tätä ei suotta tarvitse jännittää: maailmassa riittää paljon keskusteltavaa ilman että aiheina ovat tietokoneet, kännykät, armeija-aika tai auton katsastus. Voit kysellä pöytänaapureiltasi mistä päin he ovat tulleet tai mitä he tekevät ja he vastaavat sinulle keskiaikahahmonsa mukaisesti. Jos olet uusi harrastaja ja hahmosi on vielä kehitteillä, juhlassa pärjäät kyllä hyvin pelkällä keskiaikaisella nimellä ja sanomalla, ettet osaa vielä kertoa tarkemmin. 

Mikäli kyseessä on hovijuhla, on lauantaina hovi. Tämä tarkoittaa sitä, että silloin hallitsija on valmis kuulemaan alamaistensa huolia ja murheita, jakamaan suosionosoituksia tai ilmoittamaan valtakuntaa koskevista asioista. Hovi on noin 15 minuutin – 1 tunnin mittainen tilaisuus, jossa kuninkaalliset, airuet, hovineidot ja muu tärkeä väki esiintyvät ja muu väki on ikäänkuin yleisönä.

Muutamaa tuntia ennen hovia airut kehottaa väkeä kertomaan hoviin tuotavat asiat hänelle. Rahvas, porvaristo ja aatelisto voivat tällöin lähestyä airutta ja kertoa hänelle mitä kunnioittavimmat aikeensa ja asiansa, jota haluaa hoviin mennä esittämään. Sen jälkeen airut neuvottelee kuninkaallisten kanssa ja mikäli asia katsotaan riittävän tärkeäksi, saa pyytäjä audienssin hoviin.

Ennen hovia airut myös kuuluttaa hovin alkamisajankohdan. Juhlasaliin on syytä varautua hyvissä ajoin. Kun hallitsijan saattue saapuu avustajineen saliin, airut ohjeistaa juhlakansaa nousemaan kunnioittamaan hallitsijoita. Istua saa vasta, kun hallitsija antaa airuen kautta juhlaväelle luvan istuutua. Hovia kuunnellaan asianmukaisella hartaudella: sen aikana ei keskustella häiritsevästi eikä juhlasalissa nostella kovaan ääneen maljoja ennen kuin hallitsija on nostanut ensimmäisen maljan hovin jälkeen. Myös tarpeetonta poistumista juhlasalista tulee välttää hovin aikana.

Airuen käyttämät termit ”Oyez” (huomio!) sekä ”Vivat” / ”Vivant” (suosionosoitukset yksikössä ja monikossa) on tarkoitettu airuen käyttöön, eikä niitä ole soveliasta huudella huvikseen.

Hallitsija voi pyytää alamaisiaan saapumaan hovin eteen mikäli alamainen on pyytänyt audienssia airuelta ennen hovia tai mikäli hallitsijalla on asiaa jollekulle. Mikäli sinut pyydetään hovin eteen, varustaudu niin, että hallitsijaa lähestyttäessä sinulla ei saa olla mitään teräasetta (edes vyöllä roikkumassa) ja kun saavut hallitsijan eteen, kumarrat/niiaat hallitsijalle ennen kuin polvistut polvistumistyynylle. Mikäli haluat antaa jotain hallitsijalle tai hallitsija antaa sinulle jotain, tämä tapahtuu aina jonkun muun henkilön välityksellä. Mikäli hallitsija pyytää airutta johtamaan suosionosoituksia jollekulle ansioituneelle, näihin liitytään suurella innolla. 

Kun airut ilmoittaa hovin loppuneeksi, noustaan taas kunnioittamaan ohi kulkevia hallitsijoita. Hovin loputtua hallitsija seurueineen palaa juhlasaliin ja yläpöytään. Heille tarjoillaan juhlaruoka aina pöytään ja muut sitten vähän juhlan keittiöväestä ja juhlan luonteesta riippuen joko hakevat itse ruokansa noutopöydästä tai saavat annokset pöytään.

Saliin saapuessaan, kuninkaallisia lähestyessään ja kuninkaallisten ohi kävellessään on soveliasta aina kääntää kasvonsa heidän puoleensa ja kumartaa / niiata. Kuninkaallisia puhutellaan ”hänen majesteetikseen”.

Juhlissa on yleensä mukana myös aatelistoon kuuluvia henkilöitä. Tällä tarkoitetaan henkilöä, joka on tehnyt yhdistyksen eteen töitä niin paljon, että hänet on nostettu arvossa ylemmäksi. Heidät tunnistaa aatelisvanteesta. Kyseisille henkilöille voi halutessaan pokkuroida mutta käytännössä ihan vaan yleinen kohteliaisuus riittää. Aatelista puhutellaan ”hänen ylhäisyydekseen”.

Juhlissa ei sovi öykkäröidä eikä käyttäytyä häiritsevästi, vaan kanssajuhlijoita kohtaan on suvaittavaa käyttäytyä huomaavaisesti ja kohteliaasti, onhan kyseessä paremman väen pitoset. Tarkoitus ei ole kuitenkaan hillitä yleistä ilonpitoa, vaan monesti juhlat saattavat laulaen ja tanssien jatkua salin tai saunan puolella pitkäänkin yöhön. Makuutilat on kuitenkin syytä rauhoittaa unosilla olijoille.

Koska juhlissa käytetään kynttilöitä juhlasalissa, on yleinen sääntö että viimeinen salista lähtijä sammuttaa kaikki kynttilät. Mikäli siis saliin ei jää ketään sen jälkeen kun menet nukkumaan, sammuta kaikki kynttilät. Makuutiloissa ja käytävillä käytetään patterilyhtyjä yleisen paloturvallisuuden vuoksi.

Mikäli juhlissa tapahtuu jotain, joka askarruttaa tai ihmetyttää, kannattaa asiaa kysyä vaivihkaa juhlan järjestäjältä. Kokeneemmat harrastajat ottavat mielellään myös viereensä ja ohjaavat tarvittaessa vaivihkaa. Ei kannata jännittää vaan nauttia ohjelmasta ja tunnelmasta!

Mukavia pukujuhlia kaikille uusille tulijoille!

Lue myös artikkelit:
– Erilaiset Tapahtumat, joita yhdistyksessämme on.
– Artikkeli Mitä tapahtuu keskiaikaseuran pukutapahtumissa?
– Kurkkaa myös Ohjeita keskiaikaharrastamiseen.