Kirjoittajana Noora Alho, 3.8.2003
Kuvaajana Heli Nurmi, Hmeen Sanomien keskuvaaja. Lupa julkaisuun on saatu.

Keskiaika el harrastajien sydmiss
Hattulassa sijaitsevalla metsaukiolla hrii auringonpaisteessa tusinan verran keskiajan tyyliin pukeutuneita ihmisi. Serafina, Celestinus ja kumppanit nikkaroivat kaivorakennusta, viimeistelevt viikinkivessan ulkoasua ja paistavat nuotiossa ruisrieskoja. Naisilla on kuumuudesta huolimatta pitkt, vrikkt mekot, jotka peittvt visusti nilkat ja ranteet. Yhdellkn neidolla ei ole lyhyit hiuksia, sill keskiajalla kynitty tukka merkitsi sit, ett oli tehnyt jotain todella hyvksymtnt – kuten esimerkiksi aviorikoksen.
Emme ole matkanneet aikakoneella viime vuosituhannen alkuun, vaan metsn keskell ahkeroijat ovat nykyajan ATK-ihmisi, lhihoitajia ja mainosgraafikoita. Hyvntuulista porukkaa yhdist ainakin kaksi asiaa: he ovat jollakin tavalla luovia persoonia ja tietenkin kiinnostuneita keskiajasta. Hattulassa – yleislt salaiseksi mritellyss paikassa – nm ihmiset ovat siksi, ett he tekevt keskiaikakyl omalle seuralleen Elv keskiaika ry:lle.
– Paikka on tarkoitettu jsentemme vapaaseen kyttn, ja siell on tarkoitus jrjest leirej ja erilaisia teematapahtumia. Yleisnhtvyytt tst ei siis tule, valaisee seuran tiedottaja Satu Kaksonen, keskiaikanimeltn Serafina.

Jokaisella oma keskiaikahahmo
Mit muuta keskiaikaan hurahtaneet sitten puuhaavat kuin rakentavat kyl keskelle mets? Ensinnkin nelisen vuotta sitten rekisteridyn seuran jsenet tutkivat historiaa, tutustuvat vanhoihin tapoihin ja taitoihin sek hydyntvt oppimaansa kytnnss. Jokaisella on oma kiinnostuksenkohteensa: haarniskan tai jousen teko, yrttitietous, jousiammunta tai vaikkapa asusteiden ompelu. Johonkin erikoisalaan perehdyttyn jsen voi opettaa taitojaan mys muille.

Seura jrjest snnllisesti tapaamisia eri puolilla Suomea. Suurimpia ja trkeimpi tapahtumia ovat pukujuhlat, joissa on tarkat snnt niin asujen kuin kyttytymisenkin suhteen: keskiajan hierarkia on otettava huomioon, eik esimerkiksi hyv ystv saa tervehti tuttavallisesti, jos tm esitt aatelista. Jokaisella seuran jsenell on oltava hahmo, jolla on oma elmntarinansa. Esimerkiksi Saija Lahtisen hahmo on muinaissuomalainen Ursula, joka kuuluu tavalliseen rahvaaseen.

– Vhn kyhemmst hahmosta on helpompi aloittaa, koska ei tarvitse heti ostaa kalliita materiaaleja vaatteisiin. Hahmoni voi sitten vhitellen vaurastua, Ursula pohtii. Ursula liittyi keskiaikaseuraan tykaverin kehotuksesta, kun tm oli huomannut hnen kiinnostuksensa historiaan.
– Tllainen puuhastelu on todella hyv vastapainoa tylle. Mys hallituksen jsenen Jokke Kaksosen eli Celestinuksen mielest keskiajan lumo perustuu kiireettmyyteen ja erilaisuuteen nykyaikaan verrattuna. Ritariromantiikka kiehtoo monenikisi ja monenlaisista taustoista tulevia ihmisi.
– On trke laittaa vlill knnykk pois plt, istua puun alla ja soittaa nokkahuilua, Celestinus kuvailee.

Ei tarvitse katsoa televisiota
Keskiajalla moni asia poikkesi nykyajasta niin paljon, ett vanhoja tapoja ja kyttytymist on vlill hankala jljitell. Hmeen eli Vanajan kyl isnniv kylnvanhin Lauretta alias Satu-Kirsi Kuparinen on kohdannut pieni hankaluuksia ainakin lastensa kanssa. Keskiajalla lapset eivt nimittin saaneet nky eivtk kuulua.
– Vlill on vaikeaa saada lapset ymmrtmn, ettei esimerkiksi pukutapahtumissa saisi meluta niin paljon kuin tavallisesti, Lauretta naurahtaa. Lauretan lapset Aleksi, 7, ja Niko Heikkinen, 4, ovat jo saaneet omat keskiaikanimens: he ovat Alex ja Nicolaus. Pojat puuhaavat Hattulan keskiaikakylsskin tottunein elkein.
– Tll on hauskaa, kun saa pit hienoja vaatteita eik tarvitse koko ajan katsoa telkkaria, Alex tokaisee.
– Teemme kaikkea jnsk. Kannamme kivi rakennuksiin ja leikimme hippaa, Nicolaus sest. iti-Lauretan hahmo on keskiaikamaailmassa leski, sill koko perhett ei ole saatu mukaan harrastukseen.
– Mieheni ei innostunut tst puuhasta. Keskiajalla avioliiton ulkopuolisia lapsia kuitenkin paheksuttiin, ja siksi minun oli parempi valita tllainen rooli, Lauretta kertoo. Hitaita hmlisi Kantahmliset ovat toistaiseksi Lauretan mukaan lhteneet toimintaan mukaan hitaanlaisesti. Hitaus johtunee siit, ett Vanajan kyl on perustettu vasta vhn aikaa sitten ja Kanta-Hmeess toimii muitakin keskiaikaseuroja.
Toistaiseksi Elv keskiaika ry:ll on eniten jseni pkaupunkiseudulla ja Auran kylss Turun alueella. Yhteens seuran jsenmr on noin 100 henke. Lauretta pit kuitenkin mahdollisena, ett Hattulaan rakennettava leirikyl innostaa uusia historiasta kiinnostuneita kantahmlisi keskiajan pariin. Juuri Hattulan 3,3 hehtaarin maa-alueeseen seura ptyi pitkn kiertelyn ja harkinnan jlkeen. Alue hankittiin jo vuonna 2001.
– Paikan edellytyksen oli, ett se on tarpeeksi kaukana lhimmist naapureista ja ett sinne johtaa kuitenkin kunnollinen tie, Celestinus kertoo.
Thn menness Hattulaan on rakennettu talkoovoimin porakaivo, sadekatos ja vessat. Kaikki rahat projektiin tulevat seuran jrjestmist esityksist ja jsenmaksuista. Keskiaikakyln rakennuksissa pyritn kyttmn mahdollisimman paljon aikakaudelle tyypillisi materiaaleja, kuten hirtt ja tervaa. Sen sijaan rakennusvlineit valittaessa ei tuijoteta turhan tarkkaan historiaan: shkkyttiset koneetkin kelpaavat tarpeen tullen avuksi.
– Rakentaminen on pitk projekti, joka etenee sit mukaa kuin rahaa ja intoa riitt, tiedottaja Serafina sanoo.
