På svenska

Allt du behöver är intresse. Även om du inte vet ett skvatt om medeltiden, finns det alltid människor som hjälper och ger vägledning.

Våra medlemmar har olika hobbyn som lärs ut till alla intresserade, och därför kan man lätt hitta ett eget intresseområde inom vår verksamhet. Vi har en medlemsansvarig, som hjälper och svarar på dina frågor. Vi alla hjälper dig att göra kläder och dylikt själv; kom bara med och se! Vi kräver ingen särskild mängd aktivitet utan var och en är med just så ofta som man vill och har tid. Åldersskillnaden mellan medlemmarna är stor, så din ålder spelar heller ingen roll.

Vad gör vi?

Medeltiden är vår hobby. Vi forskar, lär oss, lever in oss och njuter av stämningen. Händelserna varar varierande från en dag upp till 2 veckor. Vi klär oss i medeltida dräkter och uppför oss därefter. Under tältlägren tillreder vi maten enligt medeltida vanor, under andra händelser dansar vi, äter, dricker och tillbringar tid med andra likasinnade. Vi träffas minst en gång i veckan och ibland går vi på bio, färgar tyger, gör pilar, stöper ljus… endast fantasin drar gränsen!

Vad gör det så fint?

Det är svårt att förklara varför medeltiden attraherar. Kanske stämningen, kanske gänget. Kanske är det allt man kan lära sig eller den medeltida olika kulturen. Allt det roliga man kan göra tillsammans. Upplevelser går inte att beskriva med ord, så kom och upplev själv!

e-maillistan

Den levande medeltiden har en mail-lista, som alla intresserade får ansluta sig till. Där informerar vi om kommande händelser, mötesbelut, tips om läder och tyger mm. Du kan kostnadsfritt anmäla dig till listan i adressen: listalle -at- keskiaika.org (innehållet mest på finska)


Att bli medlem

Först kan du komma med några gånger och se hur vi har det och vem vi är.

Efter att du några gånger bekantat dig, måste du bli medlem. Den levande medeltidens styrelse accepterar dig som medlem och vi antar att vi redan känner dig lite då. Medlemsavgiften är i år (2021) 10 EUR. Du får rättigheten att delta i alla händelser, men du har fortfarande inga skyldigheter att göra något. Om du inte kan göra kläder själv ? ingen panik. Vi hjälper dig. Under våra veckoträffar behöver man inte klä upp sig, för att de hålls hemma hos någon medlem. Vi har också ett bibliotek hos en medlem så du kan bekanta dig med allt möjligt genom att bläddra i böckerna.


Begränsningar och annan information

1. Den levande medeltiden är ingen religiös rörelse. Därför ar det förbjudet att sprida ut vilken som helst religiös propaganda under händelser och på e-maillistan.

2. Vi är inte ett politiskt parti. Spridning av politisk propaganda är alltså förbjudet.

3. Alla narkotiska medel är förbjudna men alla myndiga personer tillåtes dricka alkoholdrycker under händelserna enligt eget sunt förnuft och eftertanke.

4. Vi är inga s.k. rollspelare. Detta är inte samma sak.

5. I medeltida händelser bör man uppföra sig passande till den medeltida stämningen. Förstör inte andras stämning med dåligt uppförande eller opassande prat.

Nu är det bara att komma med och pröva, vi ses!