Marin ohjeita Tallinnan kangasostoksiinPellavaa ja villaa Tallinnasta

Tässä tiedot Tallinnan keskustan ulkopuolella sijaitsevista kangaskaupoista, joissa kannattaa käydä.

Mainitut kangaskaupat sijaitsevat lähes vierekkäin lähellä Mustamäen ja Õismäen (tuo õ eli taka-i äännetään lähelle u:ta) alueita. Jos muistan oikein, kyseisen kadun nimi on Kadaka tee, mutta voin olla väärässäkin!

Kauppoihin päästääkseen täytyy Tallinnan keskustasta löytää bussi nro 16 Õismäen suuntaan. Bussilippu ("piletti") kannattaa ostaa etukäteen kioskista, hinta on kuulemma 10 EEK (n. 3,9 mk) kappaleelta. Jos lipun ostaa bussikuskilta, täytyy maksaa tasarahalla ja lipun hinta on 15 EEK (n. 6 mk).

Autolla matka keskustasta tuonne kangaskauppojen kohdalle vie noin 10-15 minuuttia, mutta bussilla matkaan menee varmaankin lähemmäs puoli tuntia tai ehkä ylikin. Kun maisema muuttuu hallipitoiseksi - matalia teollisuushalleja, autokauppoja yms - kannattaa pitää silmät auki. Ennen kangaskaupan pysäkkiä oikealla puolella on iso sähkölaitoksen toimipiste, sellainen kenttä missä on muuntajia ja sen sellaisia, pysäkki on pian tämän jälkeen "pellavakaupan" kohdalla. Jos kyltti "Kangad" näkyy bussin ikkunasta, ajoitte ohi, jolloin pitää jäädä seuraavalla pois ja kävellä vähän takaisinpäin. Jos pitää silmänsä auki, tuosta sähkölaitoksen tontista ei voi erehtyä ja sen kohdalla voi sitten antaa pysähtymismerkin, niin ei voi oikeastaan ajaa ohi.

Tämä pysäkin kohdalla oleva kangaskauppa on siis se, josta kannattaa ostaa pellavia. Paksut yksiväriset täyspellavat maksoivat pari viikkoa sitten (huhtikuussa 2001) 70-80 kroonia metri (n. 28-32 mk), väreinä oli ainakin valkoinen, keltainen, punainen, tummansininen, keskisininen, vihreä ja musta. Lisäksi myytävänä oli erilaisia kauniita pellava-puuvillasekoitteita ja kuvioituja pellavia, joista osa soveltuu esimerkiksi renessanssi- ja keskiaikavaatteisiin. Kaksi viikkoa sitten kaupassa olisi kuulemma ollut myös pilkullista silkkiä 30 kroonilla metri (n. 12 mk!), mutta minulla oli kädet täynnä 7-henkisen vieraslaumani kanssa, joten en ehtinyt vilkaista. Tässä kaupassa on myös kohtuullinen nappi- ja solkivalikoima ja myös ainakin Suomen hintoihin verrattuna hyvin edullisia nyplättyjä pitsejä (10-15 kroonia metri) ja vastaavia. Keskiaikahurahtaneet vieraani ainakin hamstrailivat nappipurkit tyhjäksi ja väittivät halvaksi...

Tämä kauppa hyväksyy luottokortit maksuvälineeksi - niillä maksaminen on hidasta ja monimutkaista (korttia kiikutetaan sinne ja tänne, kun "höyliä" on vain yksi), mutta onnistuu eikä ole ollut ongelmia maksun kanssa jälkikäteenkään. Ai niin, pellavat ovat tavallaan myyntitiskin takana, mutta niitä saa mennä käpälöimään (tietysti voi aina kysyä "saanko katsoa"). Myyjätärrouvat ymmärtävät keskeisen suomen sanaston ja kangastermit ovat muuten aika lähellä suomea, mutta pellava on viroksi "liin" (liinainen kangas...) tai jotain siihen suuntaan. Useimmissa pakoissa on päässä hinta ja koostumus, mutta täti kyllä osaa auttaa niiden osalta, joissa ei lue mitään.

Villaa ei kannata kuulemma ostaa tästä ensimmäisestä kaupasta (paksut villat olivat ainakin lähes Suomen hinnoissa), vaan pitää kävellä eteenpäin (=suunta, johon bussi jatkoi matkaansa) noin 100 metriä löytääkseen seuraavan kangastavaratalon. Itse en ole vielä ehtinyt Tallinnan reissuillani näin pitkälle, mutta ehkä seuraavalla omatoimimatkallani... Tämä kuitenkin on kauppa, josta paikalliset ystävät käyvät ostamassa villansa, joten se lienee edullisin.

Takaisin Tallinnan keskustaan pääsee sitten sillä samalla bussilla nro 16, pysäkki on samalla kohdalla kuin tulopysäkkikin, vain toisella puolella tietä.

Jos noissa molemmissa kaupoissa aikoo käydä ja ehkä vertailla hintoja ensin ja ostaa vasta sitten (kukapa niitä kangaskasseja viitsisi edestakaisin kanniskella, pellava ainakin painaa niin törkeästi, että...), niin kannattaa varata reissuun kunnolla aikaa. Jos aikaa on vain 4-5 tuntia, ei luultavasti kannata ohjelmoidakaan mitään muuta kuin tämä reissu ja ehkä vähän shoppailua keskustassa, noissa kangaskaupoissa menee paljon aikaa, ovat niin ihania.

Mari Voipio
mari.voipio[ät]iki.fiTakaisin kirjastoon

tak_paas.jpg (2489 bytes)